(Sentir i comprimir el citoplasma)

Investigador de l’IBEC en col·laboració amb un equip encapçalat per Harvard apareix a la revista PNAS

«La cèl·lula eucariota és com una bossa opaca a escala micromètrica i la naturalesa del seu contingut és desconeguda».

Read more…

Amb aquesta comparació, l’investigador Xavier Trepat, del Departament de Ciències Fisiològiques I, descriu un aspecte clau de les conclusions del treball científic publicat recentment al Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) i que ha estat coordinat pels científics Enhua Zhou i Jeffrey Fredberg, de la Universitat de Harvard.

Després de comparar resultats amb materials inerts, l’estudi apunta que la cèl·lula es comporta com una col·lecció de partícules d’hidrogel, «fet que implica que les macromolècules siguin probablement menys rígides del que es pensava», explica Xavier Trepat, investigador del Programa Ramón y Cajal de la UB, l’Institut de Bioenyineria de Catalunya i el CIBER Malalties Respiratòries.

Els autors van estudiar el comportament de cèl·lules en les vies aèries, el pulmó, el ronyó i fins i tot el cervell. Sorprenentment, el comportament mecànic era notablement universal. Aquestes conclusions destaquen la riquesa del fenotip mecànic de la cèl·lula, però també proporcionen un nou mecanisme pel qual la cèl·lula pot regular el seu comportament mecànic, comprimint-se o bé sota descompressió.