DONATE

IMAB: Involucrant a la Comunitat de Majors en els Avenços en Bioenginyeria per la salut i l’envelliment saludable

El projecte IMAB finançat per la FECYT pretén involucrar la població més gran de 65 anys perquè coneguin, comprenguin i opinin sobre les darreres investigacions en Bioenginyeria per a l’envelliment actiu. Convidem aquesta part de la població a participar en activitats de recerca científica, preparant tallers específics per a ells.

L’enginyeria d’òrgans i teixits constitueix una faceta fonamental de la medicina regenerativa, orientada a abordar i curar malalties mitjançant la reparació i la regeneració d’òrgans i teixits afectats. Aquesta disciplina empra tant cèl·lules com materials sintètics amb el propòsit de substituir o restaurar les estructures danyades. Alhora, és imperatiu destacar que les teràpies associades a aquesta branca de la medicina presenten consideracions ètiques i desafiaments en termes d’acceptació social que no s’han de passar per alt.

Seríem receptius a la idea de rebre un òrgan sintètic en lloc d’un de natural? Quina seria la teva perspectiva si les teves pròpies cèl·lules fossin utilitzades per a la generació de nous teixits i posterior trasplantament a altres persones? En relació amb aquest tema, com s’haurien de configurar les lleis per salvaguardar de manera efectiva el consentiment i la propietat intel·lectual dels pacients? Per acabar, quina és la teva opinió sobre l’ús de cèl·lules embrionàries en aquests contextos?

Amb el propòsit de disminuir les extenses llistes d’espera per a trasplantaments i mitigar els problemes d’incompatibilitat entre òrgans donats i receptors, diversos grups de recerca estan actualment dedicats a la innovadora àrea de la bioimpressió. De fet, a l’IBEC ens enfoquem en investigacions relacionades amb diferents tipus de teixits, com ara el cardíac, el muscular i el intestinal, amb l’objectiu d’avançar en el desenvolupament de solucions viables i efectives.

Amb aquest projecte, ens hem proposat facilitar l’accés als darrers avenços en bioenginyeria aplicada a la salut que estem desenvolupant a l’IBEC, entre ells, la impressió d’òrgans i teixits. A través de la creació d’espais formatius i reflexius, i l’adaptació de recursos segons les necessitats individuals, pretenem no sols compartir coneixements sinó també generar un diàleg significatiu.

RECURSOS EDUCATIUS EN OBERT

Degut al nostre compromís a l’IBEC amb la ciència oberta, compartim els recursos de divulgació que s’utilitzen en aquest projecte per a tothom que els vulgui consultar.

Feu clic a la imatge si voleu descarregar-vos la presentació de l’activitat.

Conté:

– Presentació de la xerrada

– Guió del contingut

– Casos pacients ficticis i preguntes per generar debat amb els participants

Al final de la xerrada, abans del debat, ensenyàvem un vídeo per acabar de reforçar els conceptes explicats. Per complementar l’explicació de la xerrada podeu utilitzar aquest vídeo:

RESULTATS PROJECTE IMAB

Un dels objectius del projecte era compartir els resultats amb la comunitat científica, donant-li l’oportunitat de conèixer les opinions dels ciutadans en relació a aquests avenços.

Si voleu consultar la versió ampliada dels resultats: Informe resultats projecte IMAB

A continuació, compartim el vídeo resum del projecte amb els testimonis d’alguns dels participants i investigadors implicats:

Des de l’IBEC, ens desplacem fins al vostre centre per dur a terme l’activitat. Si estàs interessat, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres escrivint a: eduscience@ibecbarcelona.eu


Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.